Dakgoten zijn altijd op maat gemaakt voor elke woning. Een dakgoot is een object dat iedereen dagelijks wel tegenkomt. Logisch ook als je bedenkt dat het verplicht is om het regenwater op je dak goed af te voeren naar de riolering of een regenwaterput. Door deze verplichting heeft elk huis wel een dakgoot, met uitzondering van huizen met platte daken. Deze kunnen regen- en smeltwater via een afvoerpijp in de riolering afvoeren, of natuurlijk in een watervat zodat dit water opgevangen wordt en hergebruikt kan worden.
Verschillende soorten dakgoten
Als men een nieuw huis bouwt kan men kiezen uit welk materiaal men de dakgoot wenst. Afhankelijk van het uitzicht kan men gaan voor de koperen dakgoot met een typische koperkleur, een zinken dakgoot die er gewoon grijs uitziet, of een kunststoffen dakgoot die meestal enkel in de mode is op momenten dat zink te veel kost. De prijs voor een dakgoot is dus variërend van het materiaal. Voor een koperen dakgoot betaalt men ongeveer €40 per meter. Voor een zinken dakgoot daarentegen betaald men slechts rond de €30 per meter, wat duidelijk een heel verschil is. Het is dus duidelijk dat men voor het beslissen van welke dakgoot men neemt, het verstandig is om ook de prijzen eens met elkaar te vergelijken indien u geen uitgesproken voorkeur heeft voor een van de materialen. Een kleine opmerking hierbij: een koperen dakgoot kan met de tijd verkleuren waardoor de blinkende koperkleur geleidelijk aan verdwijnt.
Veel voorkomende lekkages en problemen bij elke type dakgoot
- Zink: Traditioneel worden dakgoten gemaakt van zink. In de laatste jaren zijn de kosten van zink gestegen, waardoor er alternatieven zijn bedacht voor een zinken dakgoot. Wanneer er een lekkage ontstaat in een zinken dakgoot, is dat vaak een gevolg van roestvorming. Door de roest wordt de zinken dakgoot poreus en is het haast onmogelijk om deze te solderen.
- Pvc/Kunststof: Tegenwoordig worden steeds meer dakgoten van pvc of andere kunststoffen gemaakt. Een voordeel van deze materiaalkeuze is dat het relatief goedkoop is en goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. De praktijk leert dat er in een pvc- of andere kunststof dakgoot regelmatig scheuren ontstaan. Hierdoor gaat de dakgoot alsnog lekken.
- Koper: Vooral bij restauratie van historische gebouwen worden vaak koperen dakgoten en regenpijpen gebruikt. Koper en naden kunnen gaan oxideren, waardoor er lekkages in de dakgoot of regenpijp kunnen ontstaan.
- Aluminium: Aluminium dakgoten lijken een trend te worden. Dit komt doordat aluminium goed bestand is tegen corrosie. Tevens bestaan de goten uit lange delen, waardoor er weinig naden in je dakgoot zitten. Uit ervaring kan worden gezegd dat er regelmatig problemen ontstaan rondom deze naden. Aluminium dakgoten worden vaak in elkaar geschoven. Deze goten gaan langzaam schuiven, waardoor er uiteindelijk een lekkage ontstaat.
- RVS: Voor rvs-dakgoten geldt eigenlijk hetzelfde als bij aluminium dakgoten. De rvs-dakgoten zijn goed bestand tegen corrosie en hierdoor worden zij populairder. Echter ontstaan er door verschuivingen op de naad kleine lekkages, die groter worden wanneer zij niet tijdig worden behandeld.
Onderhoud en schoonhouden van de goot
Iets anders waar op gelet moet worden bij het plaatsen van de dakgoot en afvoerpijpen is rommel. Indien er bomen boven de dakgoot groeien waarvan de takken overhangen over het dak en/of er hoge loofbomen in de buurt staan, moet er op gelet worden dat de dakgoot en afvoerpijp niet verstopt geraken. Dit is iets dat verholpen kan worden door een klein filtertje, lijkend op een badminton shuttle, aan het begin van de afvoerpijp te bevestigen. Al het grote vuil dat de leidingen mogelijk zou kunnen doen verstoppen, wordt zo tegengehouden. Het vuil dat in de dakgoot blijft liggen, zal u er toch zelf uit moeten halen, dus bomen in de buurt van het dak kunnen het best vermeden worden.
Dakgootfilters
Dakgootfilters garanderen, na een eenmalige installatie , volledige bescherming tegen vuilophoping in uw dakgoot. Dat scheelt u lastig onderhoudswerk, maar ook geld! Vooral in het najaar en winter kunnen verstoppingen in uw dakgoot ontstaan vanwege vallende takjes en bladeren, hoosbuien en rond waaiend vuil. Voor de doorstroming van de dakgoot en het afvoersysteem zijn deze vuilophopingen funest. Er ontstaat lekkage en waterschade waardoor reparatiekosten al snel fors oplopen. U kunt dit voorkomen door preventief uw dakgoten te beschermen met onze dakgootfilters. De installatie kunt u volledig uitbesteden aan onze vakkundige partners. Wanneer u niet op tijd bent met het (laten) schoonmaken van uw dakgoot, kunt u in de problemen komen. Uw dakgoot kan verstopt raken en dit kan (o.a.) leiden tot de volgende consequenties:
- Lekkage zowel buiten- als binnenshuis
- Waterschade
- Schade aan het plafond
- Schade aan (houten) vloeren, kozijnen, deuren
- Schade aan de gevelbekleding, sierlijsten en sierranden van het dak
- Schimmels, aanslag en verrotting
- Nare luchtjes in huis
- Breuken of scheuren in de dakgoot
- Gras of planten die in de dakgoot gaan groeien
- Verstopte riolering
Kies voor structureel onderhoud of een filter
Op dit moment zijn er een aantal oplossingen op de Nederlandse markt, maar nog steeds heeft slechts een verwaarloosbaar deel van de huizen in Nederland een beschermde dakgoot. En dat terwijl we in een bosrijk land wonen waar het kan regenen en waaien en verstopte dakgoten een veelvoorkomend probleem zijn. Veel huizenbezitters (maar nog lang niet iedereen) laat de dakgoot jaarlijks reinigen of klimt zelf het dak op. Dit brengt kosten en zorgen met zich mee. U kunt zich het geld en de moeite besparen door uw dakgoot optimaal en jarenlang te beschermen met de dakgootfilter.
Dakgoten laten schoonmaken
Na jarenlang reinigen van dakgoten en ontstoppen van regenpijpen weten specialisten als geen ander wat er speelt rond deze problematiek. Er wordt altijd pas gereinigd of gecontroleerd als het te laat is, bijv. bij lekkage of een verstopte regenpijp. Onze partners hebben jarenlang geprobeerd om de mensen hiervan bewust te maken, maar ook wij begrijpen dat er genoeg andere dingen zijn om je druk over te maken. Dan schiet zo’n dakgootcontrole er al snel bij in, totdat je ziet dat de regenpijp niet meer doorloopt, het water via de dakgoot naar beneden slaat of in het ergste geval je lekkage aan de binnenkant van je huis hebt. Om deze redenen zijn er pakketten voor jaarlijks goot-onderhoud beschikbaar. De voordelen hiervan zijn:
- Specialisten controleren jaarlijks of twee keer per jaar uw dakgoot ten hoogte van elke regenpijp tegen vaste lage en transparante prijzen.
- U krijgt hiervan een rapport per mail.
- Moet er gereinigd worden dan hoort u dit direct van ze en kunnen ze dit dan voor u uitvoeren tegen een gereduceerd tarief.
- Automatische incasso. Je hebt er verder geen omkijken meer naar.